O Kuchni jako twórczości artystycznej, której wytworami są dzieła kulinarne spełniające wymogi harmonii, estetyki, stanowiące trwały dorobek kultury, czyli o ... miłości do tworzenia smaku
Blog > Komentarze do wpisu

Francuska zupa cebulowa (oparta na przepisie Paula Marretta)

Składniki


50 g masła
1 kg cebuli
150 ml białego wina
600 ml dobrego bulionu wołowego
czerstwa bagietka, ser ementaler, ząbek czosnku, tymianek

Przygotowanie


1. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki.
2. W dużym rondlu stopić 2/3 masła, wrzucić cebulę i mieszając smażyć ok. 30 minut, aż cebula będzie miękka i zrumieniona, w połowie czasu smażenia dodać resztę masła. 
3. Wlać wino, zamieszać i gotować na małym ogniu, aż niemal całe odparuje.
4. Dodać szczyptę tymianku
5. Wlać bulion, zamieszać i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. 
6. Pokroić bagietkę na grube kromki (po dwie na porcję), podpiec je 10 minut w piekarniku w 180°C. Natrzeć kromki z obu stron ząbkiem czosnku. I pokroić na drobne kawałki.
7. Do miseczek wsypać starty ser i zalać zupą , położyć na wierzch grzanki i podawać.
Smacznego :)

piątek, 17 sierpnia 2012, izulik

Polecane wpisy

Komentarze
2014/12/04 14:10:50
Serdecznie zapraszam Twój blog do nawiązania współpracy z Mikserem Kulinarnym:
zmiksowani.pl

Nie wiem czy wiesz, ale Mikser Kulinarny jest serwisem zrzeszającym polskie blogi kulinarne. Obecnie posiada ponad 4 000 blogów w bazie, z których pobrał już ponad 600 000 przepisów kulinarnych. Nasz serwis jest jednym z najpopularniejszych serwisów kulinarnych w Polsce. Dzięki nam, fani kuchni utworzyli już ponad 25 000 wirtualnych książek kulinarnych, w których zapisali ponad 400 000 przepisów do wypróbowania na później! Twoje przepisy też mogą się w nich znaleźć :)

pozdrawiam!